W skrócie
Domowe frykadelki można zrobić nie tylko z mięsa drobiowego. Świetnie sprawdza się siekana wieprzowina, wołowina lub mięso z innego rodzaju drobiu np.: kaczki lub kurczaka. Do mięsa można dodać także starty żółty ser lub kawałki posiekanej papryki. Miłośnicy grzybów mogą do masy na frykadelki dodać podsmażone z cebulą pokrojone pieczarki. W ten sposób z prostych składników można zrobić różne wersje tego samego dania.
Frykadelki – przepis na kotlety
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g mielonego lub siekanego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 60 g mąki pszennej,
- 50 ml mleka,
- 10 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 5 g słodkiej mielonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku,
- 1 jajko,
- 20 g klarowanego masła lub margaryny.
Jak zrobić frykadelki?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Można także pokroić ją nożem w drobną kostkę.
- W misce należy wymieszać mleko, mąkę pszenną i cebulę. Do masy należy dodać sól, świeżo mielony czarny pieprz, mielony czosnek, mieloną paprykę i jajko.
- Wszystkie składniki należy energicznie wymieszać.
- Do miski należy dodać siekane lub mielone mięso z indyka i energicznie wymieszać łyżką z wcześniej przygotowaną masą jajeczną.
- W przypadku zbyt gęstej masy można dolać jeszcze 20 ml wody lub mleka. Frykadelki powinny mieć dość luźną konsystencję, aby można je było łatwo formować.
- Na patelni o grubym dnie należy rozpuścić klarowane masło lub margarynę. Łyżkę należy nabierać porcję mięsa i formować z niej kotlety o owalnym kształcie.
- Frykadelki należy smażyć najpierw z jednej strony, a gdy się zezłocą trzeba je obrócić i smażyć dalej.
- Gdy frykadelki będą mieć jasnobrązową barwę z obu stron, należy zmniejszyć ogień i dosmażyć przez około 5 minut. W międzyczasie należy je obrać, aby się nie przypaliły.
- Gorące frykadelki można zdjąć z patelni na półmisek i podawać do stołu.
Sposób podania frykadelków
Frykadelki z mięsa mielonego można podawać na wiele sposobów. Szczególnie polecamy z pieczonymi warzywami, domowymi frytkami albo purée ziemniaczanym. Można podawać je z surówką z selera korzeniowego albo marchewką z groszkiem na ciepło. Z frykadelków można także zrobić kanapki, zamykając je pomiędzy kromkami chleba, liśćmi sałaty i plastrami pomidorami. Do frykadelków sprawdzi się także sos tysiąca wysp lub własnoręcznie przygotowany ketchup.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?