MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Koncert „Zakochani są wśród nas” wzrusza do łez! Zobacz występy artystów

HIT DNIA
Koncert „Zakochani są wśród nas” wzrusza do łez! Zobacz występy artystów

Kabareton w Opolu był ostry i bez cenzury – dokładnie taki, jaki być powinien

Kabareton w Opolu był ostry i bez cenzury – dokładnie taki, jaki być powinien

Polecamy

Okradła partnera, a pieniądze ukryła na cmentarzu

Okradła partnera, a pieniądze ukryła na cmentarzu

Dwa młode łosie błąkały się przy jezdni

Dwa młode łosie błąkały się przy jezdni

Lidzbark Warmiński zyskał ciepło z odnawialnych źródeł energii

Lidzbark Warmiński zyskał ciepło z odnawialnych źródeł energii