W skrócie
Pieczenie indyka to dość popularny sposób przygotowania mięsa. Najczęściej metoda przyrządzenia kojarzy się z amerykańskim Świętem Dziękczynienia przypadającym co roku na czwarty czwartek listopada. Można zainspirować się sposobem podania posiłku w Stanach Zjednoczonych i polać porcje upieczonego indyka sosem pieczeniowym lub sosem żurawinowym. Podpowiadamy przepis na indyka pieczonego faszerowanego wątróbką.
Indyk pieczony – przepis na apetyczne mięso
Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 3 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 indyk,
- 200 g masła,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 20 g soli.
Farsz z wątróbki:
- 3 wątróbki z indyka (około 300 g),
- 200 g bułki tartej,
- 80 g masła,
- 6 jajek,
- 40 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g soli,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 100 ml mleka.
Jak zrobić pieczonego indyka?
Przygotowanie:
- Indyka należy sprawić, umyć i dokładnie osuszyć. Z nóg należy wyciągnąć ścięgna, nacisnąć mostek i spłaszczyć tuszkę.
- Indyka należy natrzeć solą, aby weszła w każde zakamarki mięsa.
- W tym czasie należy przygotować farsz z wątróbki. Żółtka należy oddzielić od białek.
- Miękkie masło należy utrzeć na puszysty krem i dodać do niego żółtka, posiekaną natkę pietruszki i zmieloną wątróbkę.
- Następnie należy dodać mleko i bułkę tartą.
- Farsz z wątróbki trzeba doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Białka należy ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki do masy z wątróbką.
- Powstałe nadzienie z wątróbki należy włożyć do wola indyczego i pod skórę na piersi.
- Otwory należy zaszyć sznurkiem wędliniarskim. Tuszkę indyka trzeba uformować, wiążąc nóżki tak, aby nie odstawały od korpusu.
- Indyka trzeba ułożyć w brytfannie na 4 łyżkach roztopionego masła. Pozostałym masłem należy dokładnie nasmarować wierzch indyka.
- Indyka trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 175° Celsjusza. Należy przyjąć czas 20 minut na każde 500 g mięsa i do niego dodać jeszcze 15 minut. Całkowity czas to około 1,5-2 godziny.
- W trakcie pieczenia indyka trzeba polewać wytapiającym się tłuszczem i sokami.
- Pieczony indyk jest gotowy do podania, gdy nabierze złotego koloru, a temperatura wewnątrz osiągnie minimum 68° Celsjusza.
Sposób podania pieczonego indyka
Farsz z brzucha indyka należy podzielić na porcje i dołożyć do każdego kawałka mięsa. Faszerowany indyk świetnie smakuje z domowym sosem pieczeniowym, z zieloną sałatką, z surówką z kapusty pekińskiej lub z tradycyjną mizerią. Warto także zaserwować buraczki zasmażane wraz z purée ziemniaczanym.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?